Posts or Comments 20 March 2018

Publicate in "Memoria Satului" admin | 30 Dec 2009 07:38 am

Libertatea, legea şi respectul dăunează grav sănătăţii ? (3)

(pentru cei care ştiu ce-i libertatea)

Continuăm cu prezentarea libertinismului luat drept libertate, cu respectarea legii care pentru unii este o barieră în faţa căreia se opresc „proştii” şi cu respectul care…” nu se ştie ce-i ăla.”
De când s-a asfaltat “beton” şoseaua principală şi şi-au innoit oamenii maşinile, odraslele celor cu dare de mână, şi uneori chiar cei cu dare de mână, circulau cu viteze ametiţoare, binenţeles ilegale, devenind un real pericol pentru toţi ceilalţi cetaţeni aflaţi pe jos, în maşini, în case şi oriunde ar fi fost raza de acţiune a bolidului condus de ei. S-a apelat la semne şi semnale, cuminţi si obraznice, speriate şi revoltate, elegante şi murdare. Dar nimic, pericolul se intindea şi se apropia de zonele unde dimineaţa, la prânz si dupăamiaza pe stradă se află elevii, copii care nu sunt duşi cu maşina şi care pot deveni victime sigure şi inocente ale vitezomanilor.
La initiaţiva unor oameni pe care i-am crezut, pe toţi, “de bine”, în apropierea şcolilor s-au montat nişte sisteme care, in orice sat, comună, oraş şi ţară civilizate aveau ca rezultat scăderea vitezei bolizilor până la nivelul înlăturarii oricărui pericol.
Este adevărat, a scăzut viteza, dar pericolul nu a dispărut. Pentru că cei ce nu ştiu ce-i libertatea şi respectul faţă de ei şi de ceilalţi, insistă sa reprezinte un pericol pentru ceilalţi şi chiar pentru ei. Dacă înainte incălcau o singură litereră de lege (depaşirea vitezei) acum încalcă trei (depaşire pe trecere de pietoni, calcarea liniei continue şi mersul pe contrasens) automat, producând un pericol de trei ori mai mare pentru ceilalţi concetăţeni aflaţi în trafic( pietoni şi conducatori auto), şi triplând neşansa lor de a deveni criminali fără voie. Parcă dacă iei viaţa cuiva, chiar dacă nu ai urmărit asta (dar ai acceptat tacit şi ai sperat că nu o să se întâmple), tot criminal te numeşti. Este adevarat, legea-i zice „ din culpă”, care însă inseamnă “cu vinovăţie” şi nu “din greşeală”, cum cred cei ce-şi caută scuze pentru “aventura” lor.
Mai mult, unii deranjaţi de impunerea legii cu mijloace elegante, ca în vest, adică în Europa, s-au gândit, cunoscând probabil (dar în parte) legea, să nu o mai încalce de trei ori şi să menţină şi viteza mare, au trecut la fapte demne de cei libertini şi fără respect. Au demontat elemete din acele dispozitive, ceea ce in codul penal este prevăzut că se numeşte infracţiune şi au lasat “pârtia” liberă pericolului ce poate lovi copii care se duc la şcoală sau se întorc de la şcoală, cu gândurile la teme, teze, note ori la orice copilărie.
De ce zicem fără respect? Zicem fără respect pentru că acum, ne referim concret la respectul faţă de bani. Şi nu orice bani, la banii publici, daţi de noi, toţi locuitori ai comunei. Pentru că acele dispozitive, numite temporizatoare, şicane, cocoaşe şi cum li s-or mai spune, au fost cumpărate cu banii publici, ai comunei, la propunerea şi cu aprobarea Consiliului Local şi cu munca salariaţilor Primariei.
Dar ştiţi care este culmea titlului nostru?… chiar unul din consilierii care a propus aplicarea acestui tip de măsură, o încalca cu nonşalanţă, făcând slalom printre „cocoaşe” fără să micşoreze viteza. Poate că libertatea, legea si respectul îi dăunează grav sănătaţii şi in acest mod se tratează. Da, dar pe banii noştri, nu pe ai dumnalui, că ‘mnealui şi-a “tras” o jucărie şi jucându-se ne arată nouă, celor de pe margine, ce mare este diferenţa dintre vorbă şi faptă.

Roman Ulmescu

Trackback This Post | Subscribe to the comments through RSS Feed

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.